Nog steeds vinden er veel mishandelingen plaats waardoor (vaak ernstig) letsel ontstaat. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan geweld in het uitgaansleven, een vechtpartij of huiselijk geweld.
Aangifte bij de politie
Het is belangrijk dat u, wanneer u slachtoffer bent geworden van een mishandeling met (ernstig) letsel, aangifte doet bij de politie. Wanneer de dader zich dan dient te verantwoorden voor de strafrechter is het voor u mogelijk zich te voegen in het strafproces. Dit betekent dat de strafrechter dan niet alleen oordeelt over het strafrechtelijk handelen van de dader, maar tegelijkertijd een beslissing kan nemen over uw letselschadeclaim. Het voordeel van een voeging in het strafproces is dat de Nederlandse Staat uw schadevergoeding zal incasseren van de dader en dat uzelf buiten beeld blijft. Het nadeel van deze procedure is dat een strafrechter vaak maar beperkte tijd en middelen heeft om uw letselschadeclaim te beoordelen. Alleen wanneer uw claim eenvoudig van aard is, zal de strafrechter deze kunnen toewijzen. Is dit niet het geval, dan kunt u ook nog naar de civiele rechter.
Schadefonds Geweldsmisdrijven
Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om een schadevergoeding te ontvangen na een mishandeling met (ernstig) letsel van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dit is met name een uitkomst wanneer het niet mogelijk is de dader aan te spreken (of wanneer u dit niet wilt) of wanneer de dader niet in staat is uw letselschade te vergoeden.
Vragen?
Deel uw verhaal met ons. Wij kunnen u snel inzicht geven in uw juridische mogelijkheden. Gratis & vrijblijvend.