Het ongeval
Tijdens het bezorgen van pizza’s viel een dame met de scooter. Ze liep daarbij letsel aan haar knie en hoofd op. De dame stelde haar werkgever voor de gevolgen van het ongeval aansprakelijk. Ze stelde dat ze met de scooter was gevallen, omdat de scooter gladde banden had en het wegdek nat was.
Niemand had het ongeval verder zien gebeuren. Omdat de werkgever circa drie jaar na het ongeval aansprakelijk werd gesteld, was het voor de werkgever ook moeilijk om aan te tonen dat de banden van de scooter tijdens het ongeval niet glad waren.
Dat de werkgever niet meer kan aantonen dat de banden van de scooter niet glad waren, betekent volgens de rechter niet dat de werkgever ook niet meer kan aantonen dat zij aan de op haar rustende zorgplicht heeft voldaan.
Heeft de werkgever aan de zorgplicht voldaan?
De werkgever stelde dat zij ervoor zorgde dat mankementen aan de scooter werden gerepareerd. Daarnaast moesten de werknemers ook goed opletten of de scooter eventuele mankementen had. De werknemers mochten een andere scooter gebruiken als ze de banden van de scooter niet goed vonden.
Het oordeel van de rechter
Volgens de rechter mag gelet op de veelal jeugdige leeftijd van de werknemers niet worden verlangd dat zij het profiel van de banden controleren en bovendien moeten beslissen of het verantwoord is om met de scooter de weg op te gaan. Bovendien bleek uit de rapporten waarin de mankementen werden opgenomen niet dat het bandenprofiel een vast onderdeel van de controle was.
De werkgever kon zodoende niet aantonen dat zij alle maatregelen had getroffen die redelijkerwijs nodig waren om het ongeval te voorkomen. Aan de zorgplicht werd derhalve niet voldaan en de rechter achtte de werkgever aansprakelijk.
Lees hier de volledige uitspraak van de rechtbank.