Situatie van het ongeval

Tijdens een autorit kregen een bestuurder en een inzittende ruzie. Zij reden op de snelweg en op een gegeven moment zette de bestuurder de auto op de vluchtstrook stil. De inzittende is toen uit de auto gestapt of uit de auto gezet. De bestuurder van de auto is vervolgens zonder die persoon weggereden.

Over de vluchtstrook is de persoon naar een nabij gelegen tankstation gelopen. Vervolgens kwam hij opnieuw op de snelweg. Hij zou steentjes op de snelweg hebben gegooid en op de snelweg hebben gestaan en gelopen. Op enig moment is de persoon aangereden.

De persoon stelde de bestuurder aansprakelijk, omdat de bestuurder hem in hulpeloze toestand had achtergelaten.

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank oordeelde dat de relatie tussen het ongeval en het achterlaten van de persoon te ver van elkaar was verwijderd. De persoon was immers eerst naar een tankstation gelopen en daarna aangereden. De rechtbank stelde daarom dat de bestuurder niet aansprakelijk was.

Het oordeel van het hof

Het hof oordeelt dat uit de gegevens die de persoon heeft overlegd niet kan worden geconcludeerd dat de bestuurder redelijkerwijs had moeten of kunnen voorzien dat zijn handelen uiteindelijk tot het letsel zou kunnen leiden.  De vraag is uiteraard hoe het hof zou oordelen als de persoon wel meer gegevens over zijn situatie had aangeleverd.

Het hof oordeelt echter ook dat sprake is van eigen schuld van de persoon. Ook al zou de bestuurder aansprakelijk zijn geacht en ook al zou de schade aan hem toegerekend worden, dan zou de gedraging daarom waarschijnlijk geheel voor rekening van de persoon blijven.

Lees hier de volledige uitspraak van het hof.

Stefan-contact

Vragen?

Deel uw verhaal met ons. Wij kunnen u snel inzicht geven in uw juridische mogelijkheden. Gratis & vrijblijvend.

Meest gelezen