Situatie

Na een aanrijding ervaarde een vrouw klachten. Om mogelijke afwijkingen als gevolg van de aanrijding op te sporen werd een MRI-scan uitgevoerd. Op deze MRI-scan was een meningeoom (een tumor) te zien. De behandelend neuroloog zag de meningeoom echter over het hoofd.

Aansprakelijkheid

De neuroloog werd aansprakelijk geacht voor de gevolgen van het niet zien van de meningeoom. De vrouw stelde dat zij door het niet constateren van de meningeoom een uitpuiling van het oog (proptosis) had opgelopen. Daarom werd aan deskundigen verzocht om te beoordelen wat de gevolgen waren van het niet opmerken van de meningeoom.

De conclusie van de deskundigen

De deskundigen stellen dat er geen landelijke richtlijn voor de behandeling van meningeomen bestond toen de MRI-scan plaatsvond. Het was echter wel gebruikelijk om een afwachtend beleid te voeren als een meningeoom werd geconstateerd. Als de meningeoom wel was geconstateerd had daarom een reguliere follow-up plaatsgevonden.

Een reguliere follow-up zou waarschijnlijk eerder een groei van het meningeoom hebben getoond. De vrouw zou dan waarschijnlijk ook eerder zijn behandeld.

De deskundigen stellen echter, dat het eerder behandelen van de meningeoom waarschijnlijk geen consequenties voor de huidige gezondheidstoestand van de vrouw heeft gehad. De deskundigen gaan er vanuit dat dezelfde symptomen aanwezig konden zijn als een eerdere behandeling had plaatsgevonden.

De conclusie van de deskundigen leidt er daarom toe dat niet kan worden aangetoond dat de proptosis voorkomen had kunnen worden als de neuroloog de meningeoom wel had opgemerkt.

Lees hier de volledige uitspraak van de rechtbank.

 

Stefan-contact

Vragen?

Deel uw verhaal met ons. Wij kunnen u snel inzicht geven in uw juridische mogelijkheden. Gratis & vrijblijvend.

Meest gelezen