Situatie van het ongeluk

Tijdens een wandeling over een verhard pad op het terrein van een kliniek stootte een vrouw haar hoofd tegen een uithangend zonnescherm. Hierdoor liep zij letsel op.

De vrouw stelde de kliniek aansprakelijk. Zij stelde dat het laaghangend zonnescherm gevaar opleverde voor de mensen die op het pad liepen.

De kliniek stelde onder andere dat het pad niet als loopverbinding was bedoeld maar als ‘glazenwasserspaadje’.

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank oordeelt dat het pad vrij toegankelijk was en kon worden gebruik als een loopverbinding. Daarnaast was het pad betegeld en breed genoeg om met twee personen naast elkaar te lopen. Het pad was niet totaal verschillend dan de andere paden bij de kliniek.

Doordat de zonneschermen waren neergeklapt hingen zij over de gehele breedte van het pad. De zonneschermen hingen op een hoogte van ongeveer 1,40 tot 1,60 meter.

De rechtbank oordeelt dat een dergelijk obstakel op deze hoogte boven een verbindingspad of een daaraan gelijk te stellen wandelpad op het terrein van een kliniek een voorzienbaar risico met zich meebrengt dat een gebruiker van het pad daar tegenaan loopt. Dit gevaar kon volgens de rechtbank makkelijk voorkomen worden door het zonnescherm op te trekken.

De kliniek wordt aansprakelijk geacht.

Lees hier de volledige uitspraak van de rechtbank

Stefan-contact

Vragen?

Deel uw verhaal met ons. Wij kunnen u snel inzicht geven in uw juridische mogelijkheden. Gratis & vrijblijvend.

Meest gelezen