Direct contact: 055-52 25 270

Is de werkgever aansprakelijk voor stoten van het hoofd tegen een kledingrek?  

In maart 2017 stootte een verkoopster van een grote winkelketen haar hoofd tegen het uiteinde van een metalen stang waaraan kleding hing. Door het stoten van haar hoofd liep de dame onder andere hoofdpijnklachten op en raakte zij gedeeltelijk arbeidsongeschikt.

De dame stelde de winkelketen voor het haar overkomen ongeval aansprakelijk. De winkelketen had volgens de dame geen gebruik moeten maken van kledingrekken met een uitstekende metalen punt, of zij hadden de punt moeten afschermen. Bovendien zou de winkelketen hebben nagelaten een training of instructies te geven ter voorkoming van ongevallen op de werkvloer.

Is de winkelketen als werkgever aansprakelijk?

De winkelketen stelt van niet. De winkelketen stelt dat de dame niet goed heeft opgelet en dat sprake is van een huis-tuin- en keuken- ongeval dat iedereen kon overkomen. Volgens de winkelketen is het afschermen van de uiteinden van de kledingstangen kostbaar en had dit het ongeval ook niet kunnen voorkomen.

Het oordeel van de rechtbank

Van het incident zijn videobeelden aanwezig. Uit de videobeelden en de verklaring van de dame leidt de kantonrechter af dat de dame kleding in haar hand had die zij aan een kledingstang wilde ophangen. De dame heeft zich gebukt en hierbij kennelijk de afstand van haar hoofd tot een van de stangen niet goed ingeschat, waardoor zij met haar linkeroog tegen de stang aankwam.

De kantonrechter acht de winkelketen echter niet aansprakelijk. Op de video is namelijk niet te zien dat haar oog in aanraking kwam met een scherp uiteinde van de kledingstang. De uiteinde van de kledingstang is volgens de kantonrechter ook niet scherp, omdat aan het uiteinde van de stang een ronde knop zat. Daarnaast staat volgens de rechtbank niet vast dat de klachten van de dame daadwerkelijk door het stoten van het hoofd is veroorzaakt. De werkgever wordt derhalve niet aansprakelijk geacht.

Lees hier de volledige uitspraak van de rechtbank.

Juridisch advies nodig?

Als slachtoffer heeft u recht op de best mogelijke zorg en begeleiding. Niet alleen medisch, ook juridisch. Bij Ruesink & Baggerman Letselschade Advocaten bent u dan aan het juiste adres voor bedrijfsongevallen. Iedere woensdag gratis inloopspreekuur van 16.00 uur tot 17.00 uur