Direct contact: 055-52 25 270

Huurder en verhuurder aansprakelijk voor val van balkon

In het voorjaar van 2016 werd ’s nachts in een woning een feest gehouden. Tijdens het feest betrad een dame het balkon van de woning. Terwijl de dame bellend tegen het hekwerk aanleunde, viel zij vanaf het balkon naar beneden. De dame viel ongeveer twee meter naar beneden en zij liep door de val gebroken ruggenwervels, een hoofdwond en diverse kneuzingen op.

Verhuurder of huurder aansprakelijk?

De woning betrof een huurwoning en de dame stelde zowel de huurder van de woning als de verhuurder van de woning aansprakelijk. Volgens de dame waren zowel de huurder als de verhuurder aansprakelijk, omdat het hekwerk niet voldeed aan de eisen die daaraan in de gegeven omstandigheden mochten worden gesteld, de verhuurder en huurder hiervan op de hoogte waren en zij de gevaarlijke situatie lieten voortbestaan.

De verhuurder en de huurder achtten zich niet aansprakelijk. Bovendien vonden zij dat de dame ook eigen schuld had aan het ontstaan van het ongeval.

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank acht het hekwerk niet deugdelijk. Het hekwerk was immers aan de zijkant van het balkon doorgezaagd en met draad weer aan elkaar bevestigd. Het betrof geen situatie van tijdelijke aard waarbij passende maatregelen waren genomen om de veiligheid op een andere manier te waarborgen.

De verhuurder was van de situatie op de hoogte maar trof geen maatregelen. Volgens de rechtbank bracht dit een groot risico met zich mee dat een persoon van het balkon naar beneden zou kunnen vallen.

De huurder was ook op de hoogte van de ondeugdelijkheid van het balkon. De huurder zou de mensen op het feest hebben verteld dat zij voorzichtig moesten zijn op het balkon, maar de rechtbank acht het waarschuwen alleen niet voldoende. Volgens de rechtbank had de huurder betere veiligheidsmaatregelen moeten treffen en konden deze maatregelen ook zonder veel moeite getroffen worden.

Zowel de verhuurder als de huurder worden derhalve aansprakelijk geacht en de rechtbank oordeelt dat geen sprake is van eigen schuld van de dame.

Lees hier de volledige uitspraak van de rechtbank.

Juridisch advies nodig?

Als slachtoffer heeft u recht op de best mogelijke zorg en begeleiding. Niet alleen medisch, ook juridisch. Bij Ruesink & Baggerman Letselschade Advocaten bent u dan aan het juiste adres voor bedrijfsongevallen. Iedere woensdag gratis inloopspreekuur van 16.00 uur tot 17.00 uur